Er det smart at overholde loven?

Er du en af de virksomhedsejere der ikke umiddelbart synes at de love og regler der er omkring ansættelse og medarbejdere gælder for dig, kan du her få 4 gode grunde til at overveje at overholde loven:

Når jeg møder virksomhedsejere, støder jeg ret ofte på dem, der ikke rigtig kender til den lovgivning, man skal følge når man har folk ansat, og derfor kommer til at overtræde forskellig lovgivning.

Mange af dem ville gerne overholde reglerne hvis de kendte til dem. Men jeg støder også på virksomhedsejere, der ikke rigtig ser nogen grund til at følge de forskellige regler der er.

Grunden til at de ikke vil følge reglerne kan være et politisk statement, der handler om at de er uenige med reglerne, men i langt de fleste tilfælde handler det om økonomi; de oplever at det er dyre at følge reglerne end at lade være.

De eksempler jeg er stødt på kan være:

 • at man vælger at ansætte en medarbejdere uden løn under sygdom, selvom medarbejderen har krav på løn under sygdom (hvis der eksempelvis er tale om en funktionæransættelse)
 •  at man opsiger medarbejderen med et kortere varsel end de egentligt har
 • at man lader være med at ansættelse eller afskediger en der har en særlig beskyttelse efter ikke-diskriminationsloven.
 • at man ikke følger arbejdsmiljølovgivningens regler

En del har en “går den så går den” forhold til problematikken og venter med at forholde sig til det, til der kommer et eventuelt problem.

Som jurist er det klart, at jeg altid anbefaler at man overholder loven. Det er også klart at jeg er i business for at rådgive om at gøre tingene rigtig … men hvis vi for argumentet skyld skal drøfte om det er fornuftigt, at overholde loven eller ej, har jeg de her 4 gode grunde til at jeg synes, at du som virksomhedsejer skal overholde de love der er omkring ansættelse:

 1. Alt hvad du sparer på kort sigt, kan du nemt komme til at betale på langt sigt - de her ting bliver opdaget og der bliver rejst ersatningssag
 2. Det er svært at budgettere med ukendte beløb til retssager, advokatomkostninger, erstatning og godtgørelser som du ikke kender omfanget af
 3. Ulovlige ansættelsesforhold giver dårlig medieomtale - og da alle kan relatere til ansættelse giver det rigtig meget og meget forskellig medieomtale (som Agnes Cupkakes eksempelvis kan tale med om #1#2#3)
 4. Hvis du ikke er villig til at betale det, det koster at overholde loven, kan det være svært at sælge dit produkt som en kvalitetsvare (#4)

Og der er mange regler man skal kende til. Både om ansættelsesbeviser, arbejdstid, ansættelsesformer og det er vanskeligt at sikre at man overholder alt. Og det er derfor sådan nogen som lovmand & coach findes – vi kender nemlig reglerne og kan hjælpe dig med at drive din forretning lovligt.

Kontakt rikke@lovmand-coach.dk hvis du vil booke en uforpligtende rådgivningssamtale – træffes også på +45 26283940.

 

2 tanker om "Er det smart at overholde loven?"

 1. Majbritt Lund

  Deprimerende.
  Oplever lidt det samme, når jeg fortæller om lov og ophavsret og Markedsføringsloven.
  Nogle gange er det som om, folk hellere vil blive ved med at overtræde loven i uvidenhed, for hvis de ikke ved det er det jo næsten i orden.

  Svar
 2. Rikke Forfatter

  Lovgivning er nok bare generelt ikke specielt sexet … og man vil nok altid blive udfordret på det – og jeg kan som sådan godt lide at blive udfordret.

  Men det er klart at det er meget nemmere at rådgive, hvis begge parter starter ud med en fælles opfattelse af at det kan betale sig at overholde loven.

  Svar

Du er velkommen til at lægge en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>