Har man fri grundlovsdag, 1. maj og juleaften?

medarbejderhåndbog personalehåndbog

Hvert eneste år spørger mange virksomhedsejere sig selv, eller deres personaleansvarlige de samme 3 spørgsmål: Har vi betale for at vores medarbejdereholder fri

  • 1. maj
  • grundlovsdag
  • juleaftens dag (24.12)

Helligdagene er der sjældent tvivl om og 1. januar plejer de fleste også at betragte som en hellig fridag. Men hvad med de dage der hverken er hellige eller almindelige?

Svaret er et af dem vi jurister ofte stikker ud – nemlig, “at det kommer an på en konkret vurdering“. Hvilket betyder at der både kan svares ja og nej til spørgsmålet.

Hovedreglen er at der ikke er noget lovkrav - og derfor heller ikke en overordnet pligt til at give medarbejdere frihed med løn de 3 dage.

Dog kan du som arbejdsgiver alligevel godt være forpligtet til betale for at medarbejderne holder fri i følgende situationer:

  • hvis dine medarbejdere er ansat efter en overenskomst der beskriver dagene som fridage. 
  • hvis det er aftalt ved ansættelsen
  • hvis det er aftalt og beskrevet i medarbejderhåndbogen
  • hvis der på arbejdspladsen er opstået en kutyme med at holde fri på dagene

Opfylder du ikke nogen af overstående krav står det dig frit for at beslutte om du vil give betalt frihed på de dage eller ej. Uanset om du vil eller ej, kan det godt betale sig at tage en konkret beslutning om det ene eller det andet – og skrive det ind i din medarbejderhåndbog (personalehåndbog).

Hvis du ikke allerede har en medarbejderhåndbog (personalehåndbog) eller du har en som du ikke rigtig er sikker på er fuldt opdateret kan lovmand & coach hjælpe dig med at udarbejde et håndbog og/eller tjekke det du allerede har lavet.

Kontakt Rikke på rikke@lovmand-coach.dk hvis du vil se den stikordsliste vi har i vores standard medarbejderhåndbog.

Du er velkommen til at lægge en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>