Holder du julelukket og har du husket at varsle ferie?

Selvom vi kun er i november er det alligevel ved at være sidste chance for at få styr på hvad du skal gøre, hvis du regner med at lukke din virksomhed mellem jul og nytår og sende dine medarbejdere hjem på ferie.

Holder du lukket mellem jul og nytår har du to valg:

  • Du kan vælge at give dine medarbejderne friheden som ekstra ferie (i 2012: er det 2 hverdage, 2013: 4 hverdage)
  • Eller du kan bestemme at dine medarbejdere skal bruge deres ferie/feriepenge mens de holder fri.

Selvom vi på danske arbejdspladser ofte er meget large omkring planlægning og placering af ferie – og enighed omkring placering af ferie også ofte giver det bedste samarbejdsklima på en arbejdsplads - så er der ingen tvivl om det er dig som arbejdsgiver, der i sidste ende bestemmer hvornår ferien skal ligge.

Dog er det et krav at du overholder de regler der er i ferieloven og det vil sige at at dine medarbejdere har ferie tilbage og  at du overholder de varslingsregler der er i ferieloven.

Ferie mellem jul og nytår, er det som hedder restferie * og hvis man som arbejdsgiver vil bestemme over hvornår den skal placeres, kan man gøre det ved at varsle det overfor medarbejderen med 1 måneds varsel. I det her tilfælde tælles der kalenderdage og det vil sige at 30 dage før du ønsker at medarbejderen skal holde ferie, skal de have modtaget varslet.

For at der ikke er tvivl om at du har varslet korrekt, bør du gøre det skriftligt, og på en måde så du kan bevise at du har overholdt varslingsreglerne. Har du et intranet alle læser, eller en arbejdsmail på alle, kan du skrive det der, men er det kun en del af dine medarbejdere, der er på nettet, bør du skrive et brev til hver enkel medarbejder og sende det hjem til dem.

NB! Hvis du ikke varsler ferie – eller din medarbejder ikke har optjent ferie (fordi de er nyuddannede eller lærlinge), så er du forpligtet betale deres ferie, når du holder ferielukket og dermed forhindrer dem i at arbejde.

Har du brug for råd, vejledning eller udkast til en varslingsskrivelse er du velkommen til at kontakte lovmand & coach på mail rikke@lovmand-coach.dk eller telefon +45/ 26283940.

_________

* Ferieloven opdeler den ferie man har i to typer af ferie:

  • Hovedferie - som udgør 3 uger og som hovedregel skal holdes samlet i perioden mellem den 1. maj og 30. september
  • Restferie er de øvrige 2 uger, som kan ligge på et hvilket som helst andet tidspunkt på året.

Reglerne for varsling, afvikling, udbetaling og afvikling af ferie er forskellig og som arbejdsgiver er man derfor nødt til at skelne mellem de to typer fer

En tanke om "Holder du julelukket og har du husket at varsle ferie?"

  1. Pingback: Sidste udkald for varsling af julelukning | lovmand & coach

Du er velkommen til at lægge en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>