Lov noget mindre og hold noget mere

Mens flere og flere virksomhedsejere er ret beviste om at de skal have lavet og udleveret et ansættelsesbevis til deres nye medarbejdere og sørge for at betale løn til tiden, er der stadig en del ejere og ledere der ikke tænker lige så klart omkring vilkårene i den “psykologiske ansættelseskontrakt”.

Den psykologiske ansættelseskontrakt er alle de ting du som virksomhedsejer siger direkte eller mellem linjerne omkring dig selv som arbejdsgiver og din virksomhed som arbejdsplads.

Det er det du ønsker at fremstå som på din hjemmeside, de ting som du skriver i din medarbejderhåndbog og personalepolitikker – og de ting du siger når du rekruttere.

Det kan være de værdier virksomheden har, hvordan du udtaler dig om fleksibilitet og work-life-balance og udviklingsmuligheder i virksomheden.

Hvis der er stor uoverensstemmelse med de ting man ønsker og stå for og den virkelighed der udleves på arbejdspladsen, skaber det først skuffede forventninger som meget nemt kan gå over i frustrationer og følelsen af svigt, der på alle måder virker demotiverende på den enkelte medarbejder og på sigt svækker styrken af andre ting man melder ud som leder.

Derfor er det vigtig at man som virksomhedejer er ærlig omkring forhold i arbejdet, som er vigtige, og at man ikke oversælger det enkelte job eller virksomheden som helhed.

Har man en plan for hvad man gerne vil stå for som virksomhed, er det vigtigt at man ikke sætter flere både i søen, end man kan nå at sejle dem til lands i god ro og orden. Har man mange ideer, kan man med fordel få dem skrevet ned og lagt ind i en mere systematisk udviklingsplan, som man så iværksætter efterhånden som man har tid og råd til at effekture dem.

3 gode råd til at sikre den psykologisk kontrakt:

1. Skriv aldrig noget på din website, i en medarbejderhåndbog eller personalepolitik som du ikke er 100% sikker på at du kan overholde

2. Vær ærlig om din virksomhed og de jobmuligheder der er

3. Hvis du ændre mening, så gør det åbent og fortæl gerne hvorfor – det er mere tillidsskabende at have ændret sin mening end at lade som om at man ikke har ment noget andet før.

I lovmand & coach hjælper vi gerne med at lave personalepolitikker og medarbejderhåndbøger – og i den forbindelse laver vi også gerne et “ønskekatalog” over forhold man genre vil have indført når der er rum og økonomi til det.

Du er velkommen til at lægge en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>