Overenskomster for 2014 … hvad vedkommer det mig?

håndtryk - revideret

Der bliver forhandlet overenskomster lige nu – og vi hører i disse dage at den ene overenskomst efter den anden, er faldet på plads, eller ved at være på plads.

Og hvad betyder det for mig, tænker du måske – specielt hvis du driver en virksomhed, der ikke er omfattet af en overenskomst.

80% af alle ansættelsesforhold i Danmark er omfattet af en overenskomst og de 20% der ikke er, befinder sig ofte i små virksomheder.

Fordi vores tradition med overenskomstdækning er så lang og historisk som den er, (overenskomsternes grundlov blev skrevet i 1899 – og kaldes Septemberforliget) vil næsten alle arbejdsgivere på et eller andet tidspunkt komme i kontakt med medarbejdere, der er vant til at arbejde under en overenskomst. Hvis ikke har du måske selv prøvet at være overenskomstdækket.

Samlet set er det nemt komme i den situation, at nogle rettigheder der er overenskomststof, bliver betragtet som nogle rettigheder, der gælder for alle.

Derfor kan det være en god ide at sætte sig ind i den eller de overenskomster der gælder for ens medarbejdere og det arbejdsområde man har. Finde ud af hvad der står i den – for på den måde at lære at adskille overenskomststof fra ikke-overenskomststof, så du som arbejdsgiver ved hvad du er bundet af og hvad du ikke er bundet af.

Nogle af de rettigheder der er forhandlet på plads i overenskomsterne og som lige så stille er ved at snige sig ind over alle ansættelsesforhold er

  • opfattelsen af at der er en generel minimumsløn i Danmark
  • betalt frihed på grundlovsdag og 1. maj
  • ret til løn på barns 1. sygedag
  • 6. ferieuge
  • ret til pension
  • løn under sygdom til ikke-funktionærer

Hvis du ikke er overenskomstdækket skal du ikke følge overenskomsten – men du kan naturligvis vælge at gøre det alligevel.

Vil du finde de overenskomster du bør kigge i som arbejdsgiver kan du normalt finde dem hos overenskomstpartnerne – det vil eksempelvis sige på Dansk Industris- eller Danske Erhvervs hjemmeside, eller hos fagforbundende.

Står du og overvejer om du skal være overenskomstdækket, bør du sikre dig at du får den rigtige rådgivning i processen, da der for mange områder findes forskellige overenskomster, med forskellige resultater for dig – ligesom du bør sikre dig at du ved, hvad det kommer til at koste dig i eventuelle forbedringer i løn- og ansættelsesforhold – og der kan det være en ide at bruge en uvildig personalejurist.

I lovmand & coach har vi stor erfaring i at læse, forstå og fortolke overenskomster og kan derfor hjælpe dig i processen … også med at komme ud af en overenskomstdækning hvis du har det behov.

Ring til Rikke på +45/ 26283940 eller mail rikke@lovmand-coach.dk

Du er velkommen til at lægge en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>